Kodlama veya markalama dediğimizde aklımıza gelen ilk şey ürettiğimiz ürünlerin izlenebilirliği oluyor. Her üretici izlenebilirlik için ürünlerin üzerine farklı bilgiler yazmak isteyebiliyor. Genelde üretim ve son tüketim tarihi, üretim kodu, vardiya kodu, parti kodu, hat kodu gibi bilgiler üretim takibi için kodlanmak istenen bilgilerdir.
Kodlama ve markalama alanında sektörün en çok tercih edilen 2 farklı teknolojisi TIJ ve CIJ ön plana çıkıyor. Termal inkjet yazıcılar ve Contunious inkjet yazıcılar ürün üzerine temas etmeden mürekkep püskürtme yöntemi ile kodlama yapan sistemlerdir.
Peki biz üretim hattımıza bir kodlama sistemi alırken nelere dikkat etmeliyiz. Yada hangi kodlama sistemini seçmeliyiz? Bu sorunun cevabı için sormamız gereken bazı sorular bulunuyor.
- Ne kadar hızlı bir yazıcıya ihtiyacım var?
- Günlük/saatlik baskı adedim ne kadar?
- Baskı yapılacak zemin şekli ve materyal nedir?
- Kaç satırlı kodlama yapacağım?
- Barkod v.b bir uygulama ihtiyacım var mı?
- Ürün üzerine logo basılacak mı?
- Sezonluk çalışma yapan bir üretim şeklimiz var mı?
Bu sorulardan alacağımız cevaplara göre ihtiyaç duyacağımız ve bize en uygun olan kodlama sistemini rahatlıkla seçebiliriz. Örneğin günlük kodlama miktarımız 5.000 üzerinde ise TIJ sistemi bizim için çok maliyetli olacaktır. Yada çok satırlı veya çözünürlüğü yüksek bir logo ihtiyacımız var ise CIJ buna uygun olmayacaktır.
Küçükten büyüğe her işletmenin üretim alanlarında kullanmakta olduğu bu yazıcılar üretimin olmazsa olmazı haline gelmiştir. İşletmelerin yapısına bu denli nüfuz eden ve üretimin vazgeçilmezi olan bu teknolojik cihazların seçiminde kurumsal ve satış sonrası profesyonel destek verebilen firmalardan destek almak son derece önemlidir.